Pytania na kolokwium
z kultury organizacyjnej (ćwiczenia)
Test 10 pytań:
Kryterium oceniania:
10 – 9 pkt 5
8,5 – 8 pkt 4,5
7,5 – 7 pkt 4
6,5 – 6 pkt 3,5
5,5 – 5 pkt 3
1. Proces kształtowania kultury organizacyjnej wg Scheina to stopniowa adaptacja grupy do otoczenia i integracja wewnątrz grupy, poprzez:
a) szacunek do podwładnych
b) kulturowe negocjowanie i uzgadnianie
c) ciężką pracę
d) osiąganie konsensusu
2. Kulturę organizacyjną tworzą następujące poziomy:
a) założenia
podstawowe
b) wzory
kulturowe
c) arcyfakty
d) normy i wartości
3. „Minusami” silnej kultury organizacyjnej są:
a) może ona powodować barierę dla innowacji
b) może ograniczać jednostki "nie pasujące" do przyjętych wzorów
c) może powodować zbyt szybki rozwój
przedsiębiorstwa
d) żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
4. Wskaż zdanie fałszywe:
a) Kultura jest
budulcem pożądanych zachowań organizacyjnych, jej tożsamości wewnętrznej oraz
wizerunku zewnętrznego.
b) Kultura to
widoczny łańcuch zasad i reguł; wskazuje na to, co różne w organizacji,
zwiększa niepewność, przez co pełni funkcję swoistego motywatora,
dzięki któremu warto pracować
c) Kultura organizacyjna to specyficzne i uznane za wartościowe artefakty procesu instytucjonalizacji regulujące działania wewnętrznych interesariuszy danego przedsiębiorstwa oraz kształtujące ich postawy wobec wyzwań dotyczących kreowania konkurencyjności organizacji
d) Kultura to zespół
rozsądnych reguł postępowania, odkrytych, ustanowionych i rozwiniętych przez
grupę, służących do zmagania się z problemem wewnętrznej integracji i
zewnętrznym dostosowaniem.
5. Wymienione poniżej składowe
zalicza się do następujących artefaktów:
a) kod językowy organizacji, żargon zawodowy – do artefaktów fizycznych
b) ceremonie, rytuały – do artefaktów behawioralnych
c) wytwory kultury – do artefaktów poznawczych
d) mity i legendy organizacyjne – do artefaktów językowych
6. Do kryterium oceny siły
kultury organizacyjnej zalicza się:
a) efektywność
b) wyrazistość
c) skuteczność
d) pragmatyczność
7. Tendencja do idealizacji
grupy jest charakterystyczna dla następującej fazy rozwoju kultury organizacyjnej:
a) formowanie
b) rozwijanie
c) funkcjonowanie
d) wszystkie odpowiedzi są prawdziwe
8. Celem diagnozy kultury
organizacyjnej jest:
a) wzmocnienie spójności organizacji
b) stymulowanie kreatywności klientów
c) wzrost rentowności organizacji
d) optymalizacja stylu zarządzania oraz strategii personalnej
9. Do metod przeprowadzania
diagnozy kultury organizacyjnej zalicza się:
a) metody jakościowe i ilościowe
b) mieszane studium przypadku
c) wyłącznie metody jakościowe
d) wyłącznie metody ilościowe
10. Kryteria wysokiego ryzyka
oraz wolnej informacji zwrotnej charakterystyczne są dla typu kultury zwanego:
a) kulturą spokojnego działania
b) kulturą „pracuj ciężko i baw się”
c) kulturą hazardzistów
d) kulturą indywidualistów
11. Zmiana kultury organizacji oznacza modyfikację istotnych jej elementów i ma charakter:
a) empirycznie sprawdzalny i trwały
b) empirycznie sprawdzalny ale nietrwały
c) celowy oraz intencjonalny
d) nieintencjonalny
12. Heurystyki:
a) zawsze dają optymalne rozwiązania
b) to metody twórcze i zawodne
c) to inaczej algorytmy
d) przykładem jest metoda „burzy mózgów”
13. Klasyfikacje kultur organizacyjnych:
a) mają charakter wartościujący
b) służą zrozumieniu problematyki kultur organizacyjnych
c) nie zostały jeszcze opracowane
d) nie mają charakteru wartościującego
14. Sygnałem świadczącym o istnieniu w organizacji kultury „biuropatologicznej” jest:
a) brak odpowiednich systemów płacowych
b) nie informowanie wykwalifikowanych pracowników
o tym, w jaki sposób powinni wykonywać swoje obowiązki
c) znaczne opóźnienie wykonywanych zadań z powodu odciągania liderów do prac
biurowych
d) pracownicy nie wiedzą co mają robić
15. Do typologii dwuwymiarowych zalicza się:
a) kulturę wysokiej i niskiej tolerancji niepewności
b) model wartości konkurujących K.S. Camerona i
R.E. Quinna
c) typologię E. Jacquesa i E.H. Scheina
d) typologię R. Harrisona i Ch.
Handy’ego
16. Kultura adhoracji:
a) jest jednym z typów kultury wchodzących w
skład modelu wartości konkurujących
b) najszybciej reaguje na wyjątkowo zmienne warunki otoczenia
c) charakteryzuje organizacje o wysokim stopniu sformalizowania
d) jej przykładem jest Mc Donald’s
17. Motywacja:
a) jest procesem zachodzącym w ludzkiej nieświadomości
b) jest jedną z metod korekty kursu kulturowego
c) powinna osiągać wartości maksymalne
d) kształtuje postawę pracownika wobec organizacji i
obowiązków zawodowych
18. Zmiana ewolucyjna:
a) jest metodą małych kroczków
b) polega na powolnej zmianie systemów wartości i norm
c) jest zmianą pozorną
d) jest zamianą tożsamości organizacji
19. Poniżej wymienione aspekty charakteryzują następujące typy kultur organizacyjnych:
a) mała tolerancja wobec odmiennych wartości i
poglądów, podejrzliwość, brak „świeżej krwi” – kultura introwertyczna
b) wysoki stopień zaangażowania, niepisane
normy, poczucie dumy z wyjątkowości – kultura silna
c) wysokiej jakości produkty, poczucie bycia kimś ważnym, niepisane normy – kultura słaba
d) orientacja na przeszłość, potrzeba stabilizacji, silny opór przed zmianą – kultura innowacyjna
20. Najczęściej występującymi przyczynami występowania oporu organizacyjnego w trakcie realizacji procesu kształtowania kultury organizacyjnej są:
a) działalność związków zawodowych
b) obawa przed utratą pracy
c) złe przygotowanie zmiany
d) inercja przyzwyczajeń i obawa przed nieznanym
21. Typ kultury integracyjnej:
a) jest charakterystyczny dla organizacji mechanistycznych
b) jest charakterystyczny dla organizacji organicznych
c) charakteryzuje spłaszczona struktura organizacyjna
d) to inaczej typ segmentacyjny
22. W kulturze rynku najbardziej pożądaną rolą przywódczą jest:
a) konkurent
b) wizjoner
c) mentor
d) producent
23. W kulturze hierarchii najbardziej pożądaną rolą przywódczą jest:
a) przedsiębiorca
b) innowator
c) obserwator
d) koordynator
24. Cechą racjonalności instrumentalnej jest:
a) unikanie błędów
b) optymalizacja działań
c) innowacyjność
d) zgodność z regułami organizacji
25.Cechą racjonalności koherencyjnej nie jest:
a) zrozumiałość i sensowność
b) maksymalizacja kosztów
c) dążenie do zgodności zachowania z instytucjami
d) maksymalizacja zysków
26. Działanie zorientowane na wynik:
a) plasuje innego człowieka na pozycji
przydatności vs braku przydatności
b) traktuje innego człowieka jako środek do realizacji własnych celów
c) stawia dobro innych na pozycji wyjściowej
d) to inaczej działanie społeczne
27. Działanie zorientowane na porozumienie charakteryzuje:
a) racjonalność koherencyjna
b) inteligencja racjonalna
c) współpraca i odpowiedzialność za innych
d) konformizm
28. Działanie zorientowane na wynik charakteryzuje:
a) konformizm
b) nonkonformizm
c) kooperacja
d) konkurencja
29. Podstawy struktury instytucjonalnej przedsiębiorstwa tworzą:
a) zasoby ekonomiczne
b) zasoby intelektualne
c) zasoby etyczne
d) kultura organizacyjna przedsiębiorstwa
30. Styl amerykański zarządzania kulturą organizacyjną charakteryzuje:
a) orientacja na zadania
b) strategia długoterminowa
c) strategia krótkoterminowa z orientacją na przyszłość
d) orientacja na proces
31. Styl japoński zarządzania kulturą organizacyjną charakteryzuje:
a) kultura indywidualistyczna
b) silna hierarchizacja
c) myślenie kolektywistyczne
d) szybki proces decyzyjny
32. Do stylów efektywnych wg D. Chaliva zalicza się następujące osobowościowe style kierowania:
a) organizator
b) biurokrata
c) autokrata
d) realista
33. W męskim stylu kierowania ważne są następujące wartości:
a) przedsiębiorczość
b) relacje międzyludzkie
c) inicjatywa
d) atmosfera pracy
34. Dysonans kulturowy:
a) dotyczy sytuacji po głębokich przełomach społecznych, gdy dawna i nowa
kultura zderzają się ze sobą i wchodzą w silny konflikt
b) dotyczy wyłącznie zagadnienia komunikacji międzykulturowej
c) dotyczy współistnienia kultur pochodzących z różnych okresów historycznych
d) to inaczej dualizm kulturowy
35. Do metod diagnozy kultury organizacyjnej zalicza się:
a) metodę harwardzką
b) wywiad otwarty
c) analizę pola sił
d) żadna z powyższych
ZAGADNIENIA EGZAMINACYJNE
Z PRZEDMIOTU KULTURA ORGANIZACJI
1. Kultura i jej perspektywy badacze.
2. Główne komponenty kultury.
3. Typy reguł kulturowych.
4. Formy integrowania reguł kulturowych.
5. Składniki systemu aksjonormatywnego.
6. Struktura treści reguł kulturowych.
7. Główne podmioty kulturotwórcze.
8. Proces instytucjonalizacji kultury.
9. Komponenty struktury instytucjonalnej.
10. Główne instrumenty dziedzictwa kulturowego.
11. Podstawowe funkcje kultury.
12. Znaczenie efektywności adaptacyjnej D. Northa w rozwoju badań o kulturze.
13. Główne podejścia do analizy kultury organizacyjnej.
14. Etapy kształtowania się kultury organizacyjnej.
15. Kluczowe determinanty kultury organizacyjnej.
16. Model instytucjonalno-adaptacyjny, a model ideowo-reakcyjny kultury
organizacyjnej.
17. Specyficzne cechy kultury organizacyjnej.
18. Wymiary siły kultury organizacyjnej.
19. Rodzaje asymetrii organizacyjnej i jej wpływ na kulturę.
20. Główne artefakty kultury przedsiębiorstwa.
21. Istota kultur biopolarnych i ich przykłady.
22. Kultura doskonałych przedsiębiorstw.
23. Postulowane cechy nowoczesnej kultury organizacyjnej.
24. Oddziaływanie poziomu formalizacji na typologię kultur organizacyjnych.
25. Wpływ poziomu centralizacji na typologię kultur przedsiębiorstwa.
26. Oddziaływanie poziomu ryzyka działania na kształtowanie się typów kultur
organizacji.
27. Wpływ orientacji przedsiębiorstwa na kształtowanie się typów kultur
przedsiębiorstwa.
28. Oddziaływanie cech kobiecości na kulturę organizacji.
29. Cechy przedsiębiorczych kultur organizacyjnych.
30. Cechy indywidualizmu i jego wpływ na kulturę przedsiębiorstwa.
31. Cechy wspólnotowości i jej wpływ na kulturę organizacji.
32. Istota wysokiej i niskiej tolerancji niepewności w perspektywie kultury przedsiębiorstwa.
33. Najważniejsze zalety silnych kultur przedsiębiorstwa.
34. Negatywne artefakty silnych kultur przedsiębiorstwa.
35. Zewnętrzne funkcje kultury przedsiębiorstwa.
36. Wewnątrzorganizacyjne funkcje kultury przedsiębiorstwa.
37. Proces socjalizacji organizacyjnej i jego etapy.
38. Wpływ kontraktu psychologicznego na kulturę przedsiębiorstwa.
39. Podstawowe typy zmian kultury organizacyjnej.
40. Główne stanowiska w kwestii planowanych przemian kultury przedsiębiorstwa.
41. Podstawowe mechanizmy innowacji organizacyjnych.
42. Główne orientacje zmiany kultury organizacyjnej i ich istota.
43. Metody zmian kultury organizacyjnej zorientowane na doskonalenie organizacji.
44. Metody zmian organizacyjnych w sytuacji oporu kulturowego.
45. Typy przyczyn oporu wobec zmian w organizacji.
46. Czynniki zwiększające skuteczność zmian kulturowych.
47. Koncepcja A. Sajkiewicz diagnozowania kultury kapitału intelektualnego.
48. Koncepcja M. Mroziewskiego diagnozowania kultury kapitału przedsiębiorczości
organizacyjnej.
49. Działanie zorientowane na porozumienie i działanie zorientowane na wyniki jako źródła
typów kultury organizacyjnej.
50. Oddziaływanie podstawowych stylów kierowania na kształtowanie kultury
przedsiębiorstwa.
51. Wpływ stylu zarządzania na kulturę przedsiębiorstwa.
52. Moralność w zarządzaniu a kultura przedsiębiorstwa.
53. Kultura organizacyjna jako forma kapitału przedsiębiorstwa.
54. Oddziaływanie kultury organizacyjnej na kreowanie kapitału intelektualnego
i przedsiębiorczości organizacyjnej.
55. Umiejętności współczesnych menedżerów a typy kultury organizacyjnej.